Huolettomuudesta täsmällisempään julkaisemiseen

Julkaisemisen kanavat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti sosiaalisen median työvälineiden kehittymisen myötä. Julkaisemisen kynnys on madaltunut: voit kirjoittaa blogipostauksen tai FB-päivityksen bussia odotellessasi. Madaltunut kynnys näkyy myös julkaisujen laadussa. Spontaanisti syntynyt viesti voi olla hiomatonta, tahditonta ja siinä voi olla kirjoitusvirheitä. No, eihän tämä tietysti ole niin haitallista tapahtuessaan omien FB-kavereiden keskuudessa, mutta jo tekstiviesteissä ja varsinkin sähköpostiviesteissä tulisi muistaa, että tekstin niukkuus johtaa yleensä siihen, että lukija täyttää aukkokohdat omien päätelmiensä mukaisesti. Usein juuri hiomaton kirjallinen viestintä johtaa isoihinkin väärinkäsityksiin, joiden selvittämiseen menee aikaa ja energiaa, ja syntyy monta harmaata hiusta.

 
Jos olet kiinnostunut kehittymään viestinnässä,
tämä sivusto on tarkoitettu sinulle!

 

Olen opettaja. Opetan tietotekniikkaa ja mediaa aikuisille henkilöille. Aihepiiri on laaja, mutta rakkaimmaksi aiheeksi on muodostunut InDesign-taitto-ohjelman käytön opetus ja julkaisun suunnittelun perusteet. Paitsi, että aihepiiri on innostava, myös oppilaat ovat innostuneita. Näillä kursseilla näen onnistumisen iloa ja oppimisen riemua jopa kursseilla raskaan työpäivän jälkeen. Julkaisun tekeminen on palkitsevaa. Suunnittelun alkuvaiheessa ei vielä voi tietää, miltä lopputulos tulee näyttämään. Tekniikan ja julkaisun suunnittelun hyvien käytänteiden ollessa hallussa lopputulos voi yllättää! Ei tarvitse olla graafikkotason taittaja saadakseen aikaan ammattimaisia julkaisuja.

 
Olet oikeassa paikassa, jos julkaisujen suunnittelu on sinusta mukavaa puuhaa ja haluat kehittyä siinä ammatimaisempaan suuntaan.

 

Mainittakoon, että olen itse oppinut kantapään kautta entistä kriittisemmäksi omalle tekstille. Olen pitkään ollut työtehtävissä, joissa aina joku 'ylempi' taho oikoluki ja korjasi tekstiäni. Hyvä puoli tässä oli, että opin myös itse hiukan paremmaksi kirjoittajaksi virheideni kautta. Tämä edellyttää kuitenkin, että itse arvostaa oikolukijan ammatitaitoa ja on valmis ottamaan korjaukset ja kritiikin vastaan. Minulle on filmaattisuutta tärkeämmäksi muodostunut tekstin selkeys, loogisuus ja informatiivisuus. Soljuvasti etenevän tekstin kirjoittaminen on erityistaito, jonka uskon olevan synnyinlahja. Tiettyyn tasoon saakka voi tehdä parannusta ahkeralla harjoittelulla, mutta samoin kuin huippu-urheilussa, osa lahjakkuudesta on perimän ansiota.

 
Tämä blogi on sinua varten, jos pidät lyhyestä ja 
ytimekkäästä verkkotekstistä ja ohjeistuksesta.

 

Valokuvat ovat olennainen osa julkaisuja. Valokuvan odotetaan koskettavan ja herättävän tunteita tai synnyttävän ostohalukkuutta. Ei ole siis samantekevää, minkä kuvan valitset blogiartikkeliisi tai SOME-markkinointiin. Valokuvan merkitys voi kasvaa niin suureksi, että sopivaa kuvaa ei tunnu löytyvän. Useasivuisissa painetuissa julkaisuissa kuvien avulla voi rytmittää julkaisua ja katkaista pitkät tekstimassat. Lukija voi hetken hengähtää ja katsella kuvaa ennen kuin jatkaa eteenpäin. Jos julkaisuissa käyttää omia ottamiaan kuvia, niiden laadussa ei tulisi tinkiä. Sen takia aion antaa vinkkejä valokuvauksesta, jota olen itse harrastanut useita vuosia satunnaisesti. Toissa keväänä hankin ensimmäisen oman järjestelmäkameran, jossa on irrotettava objektiivi. Se oli elämäni tärkeimpiä ostoksia! Rakastan kameraani! Hyvä kamera maksaa itsensä takaisin monessa mielessä, jos sitä osaa käyttää.

 
Tässä blogissa jaan sinulle tietoa valokuvauksesta. Tavoitteena ei ole kehittyä ammattikuvaajaksi vaan pyrkiä ottamaan omasta kamerasta sen resurssit käyttöön sekä pyrkiä pienimuotoiseen kuvan jälkikäsittelyyn.

 

Kirjoittajasta

Olen koulutukseltani FT, oppiaineena kasvibiologia. Vuonna 2006 aloitin Webdesigner-koulutuksen Turun Kristillisessä opistossa. Työttömyysjaksoni aikana luin itseni datanomiksi ja nykyisessä virassani ollessani suoritin myös opettajan pätevyyden. Koulutustaustani voi näyttää kummalliselta, mutta muutoksilla on ollut tarkoituksensa. Ilman biologin taustaa en olisi kirjoittanut oppikirjaa ja opetellut Photoshopin ja Illustratorin käyttöä. Ilman kirjan kirjoittamista en olisi huomannut pitäväni visuaalisesta suunnittelusta ja tietokoneista. Ilman opetuskokemusta en tietäisi, minkälaisia toiveita ja ongelmia ihmisillä on tietokoneiden parissa.

Erityisen rakkaaksi opetusaiheeksi on tullut visuaalinen suunnittelu ja julkaisujen taittaminen. Pidän itseäni pääasiassa teknisesti taitavana - en ole supertaiteellinen. Tätä polkua olen kulkenut tähän päivään, jolloin perustan blogin auttaakseni kaltaisiani Tee-se-itse-ihmisiä parempiin julkaisuihin.

Koulutus

  • Filosofian tohtori, kasvibiologia, 328 ov, 2003
  • Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto, 40 ov, 2009
  • Tietojen käsittelyn perustutkinto, datanomi, informaatioteknologiapalvelut ja markkinointi, 120 ov, 2011
  • Ammatillinen opettajakoulutus, 60 op, 2011

Kirjoja ja e-kirjoja

E-kirja: Taitavaksi taittajaksi -Viisi askelta edustavaan julkaisuun, on ilmestynyt keväällä 2016. Lue lisää.
Oppikirja: Eija Terävä ja Eira Kanervo, Kasvianatomia, 2008, Edita. Lue lisää.
 
eija-terava-julkista-blogin-kirjoittaja