lahikuvaus_kannykkakamera_makrolinssi1

3 vinkkiä yllättävän hyviin kännykkäkuviin

kategoriassa Kuvankäsittely, Valokuvaus | 0

Kännykkäkuvauksessa on muutamia pikkujippoja, jotka tulee tietää, jotta kuvat onnistuvat jopa niin hyvin, ettet voi millään tietää, onko kuva otettu digikameralla vai kännykkäkameralla. Kännykkäkamera sisältää paljon tutustumisen arvoisia mahdollisuuksia, joilla kuvauskohteista voi taikoa esille upeita tunnelmia ja näyttäviä yksityiskohtia.

 

1 | Mitä lähemmäksi kohdetta pääset, sitä paremmin se nousee esille

Tärkeintä ei ole, että kohde näkyy kokonaan ja että se on keskellä kuvaa, vaan se, että kuva herättää tunteita ja antaa uusia ihmissilmälle mahdottomia näkökulmia ja ulottuvuuksia. Luontoa kuvatessa lähelle meneminen on erityisen palkitsevaa. Kamera paljastaa kohteita, joiden uskomatonta kauneutta tai monimutkaisia rakenteita ihmissilmä ei pysty näkemään. Kasvit ovat hyvä ja helppo kohde aloittaa läheltä kuvaamista, koska ne pysyvät paikoillaan ja valokuvaaja pääsee helposti suunnittelemaan sommittelua ennen varsinaista kuvausta. Läheltä kuvaamisen vaikutusta valokuvaan voi tutkia ottamalla kuvasarjan, jossa mennään askel askeleelta lähemmäksi kuvauskohdetta. Kuvan vaikuttavuus lisääntyy kohdetta lähestyttäessä. Alla olevassa kolmen kuvan sarjassa olen kuvannut sinivuokkojen joukossa olevaa poikkeusta – terälehdiltään magentanpunaista sinivuokkoa.

 

kannykkakuvaus_yleiskuva
Yleiskuva sinivuokkolehdosta. Kohteiden yksityiskohdat eivät ole nähtävissä. Kuvalla on lähinnä dokumentoiva arvo.

 

kannykkakuvaus_kokokuva
Kokokuvassa kohde on rajattu siten, että sen ympärille ei jää ylimääräistä tilaa. Yksikohdat ovat näkyvissä ja kohde helposti tunnistettavissa. Kun tarkennuksen määrittää etualalla oleviin kukkiin, tausta sumenee. Kuvatessa kannattaa mennä lähelle kohdetta ja välttää zoomausta eli kohteen lähentämistä keinotekoisesti.

 

lahikuvaus_kannykkakamera_makrolinssi
Kännykkäkameroihin on saatavana lisälinssejä. Tässä kuvassa on käytetty makrolinssiä, joka kiinnitetään helposti klipsulla kameran linssin päälle. Kuvausetäisyys on minimaalinen ja syväterävyys hyvin pieni. Kuvan vaikuttavuus on huomattavasti suurempi kuin edellissä kuvissa. Lisäksi silmällä näkemättömät kohteet tulevat esille.

 

Kamera on vietävä niin lähelle kohdetta kuin tarkennus antaa siihen mahdollisuutta. Jos olet liian lähellä kohdetta, kamera ei pysty enää tarkentamaan kohteeseen. Zoomausta eli lähentämistä voi käyttää jossain määrin, kunhan muistaa, että kännykkäkameroissa ainoastaan digitaalinen eli ohjelmallinen zoomaus on mahdollista. Digitaalinen zoomaus tarkoittaa samaa kuin kuvan rajaaminen kuvankäsittelyohjelmassa. Tällöin kuvasta rajataan tietty alue, jonka ulkopuoliset kuvapisteet poistuvat. Kuva siis pienenee. Jos zoomausta harrastaa liian innokkaasti, kuvaan ilmestyy rakeisuutta eli kuvapisteet kasvavat niin suuriksi, että ne tulevat näkyviin.

Kotimainen Black Eye myy makro-, tele- ja laajakulmalinssejä kännykameroihin. Tässä kuvassa kameraan on liitetty makrolinssi ja kännykän vieressä on lisäksi laajakulmalinssi, jolla saa kuvattua kohdetta hyvin laajalta alueelta.
Lisälinssillä vielä lähemmäksi kohdetta

Kännykkäkameroihin on saatavana makrolinssejä, joiden ansiosta pääsee todella lähelle kohdetta. Linssi ruuvataan pyykkipoikamaiseen klipsuun, joka asetetaan kameran linssin kohdalle. Makrolinssin kanssa kuvattaessa on mentävä hyvin lähelle kohdetta, jopa muutamien senttien päähän. Makrolinssi myös vähentää roimasti myös kuvan syväterävyyttä eli kohde on terävä vain lyhyeltä matkalta. Tausta sumenee nostaen kohdetta entistä paremmin esille.

 

2 | Älä unohda tarkennusta ja valotuksen mittausta

Joskus saattaa riittää, että kuva on vain saatu aikaiseksi – jotta siitä jää muisto jostain ainutkertaisesta hetkestä. Yleensä kuitenkin hiukan harmittaa, jos kuvan tarkennus ei osu kohdalleen joko kameran heilahtaessa tai kun tarkentaminen unohtuu. Kännykkäkamerassa tarkennus ja valonmittaus tehdään painamalla pitkään kohtaa kuva-alassa, johon haluaa tarkennuksen kohdistuvan ja samalla määrittää automaattivalotukselle sopiva kohta valon mittaamiseen. Tämä on tärkeää varsinkin kun kuvauskohteessa on suuria valoisuusvaihteluita esim. kuvattaessa osittain kohti valonlähdettä, kuten ikkunaa. Joissakin kännykkäkameroissa on mahdollista lukita valotus ja tarkennus em. tavalla. Lukituksen jälkee kameraa voi tarvittaessa hiukan siirtää sommittelun kannalta edullisempaan asemaan. Hyväksi valittu valotusarvo säilyy ja kuvan voin napsasta kaikessa rauhassa.

 

3 | Kuvien jälkikäsittely

Onnistunut kuva ei tarvitse välttämättä jälkikäsittelyä kuvankäsittelyohjelmassa. Usein kuitenkin ainakin rajaus ja pieni värisävyjen säätö on paikallaan. Varsinkin, jos kuvan on joutunut ottamaan kiireesti sommittelua sen kummemmin suunnittelematta. Itse taidan olla old school-porukkaa, joka ei mielellään käytä kuvissa valmiita filttereitä tai muita kuvan alkuperäiseen tunnelmaan suuresti vaikuttavia säätöjä. Hyviä ja laadukkaita filttereitä löytyy useastakin kuvasovelluksesta.

Toimintojen monipuolisuuden lisäksi kuvasovelluksen tulee olla käytettävyydeltään itselle sopiva. Vaikka monesta kuvaohjelmasta löytyy tarvittavat kuvan perussäätötyökalut ja lisätehosteet, kaikki eivät ole käytettävyydeltään samanlaisia. Laadukkaan kuvasovelluksen tunnistaa monipuolisista ja laadukkaista perussäätötyökaluista: valotus (exposure), rajaus (crop), valo- ja varjokohtien valoisuuden säätö (shadows and highlights), kirkkauden säätö (brightness), kontrastin säätö (contrast) ja värisävyjen säätökäyrät, suoristus eli kierto (straighten), värilämpotila (temperature) ja värikylläisyys (saturation). Jos ei jaksa säätää, voi käyttää automaattista korjausta, joka useimmista kuvasovelluksista löytyy.

 

Erilaisia kännykkäsovelluksia valokuvien muokkaamiseen:

→ Snapseed (iOS, Android): Helppokäyttöinen suomenkielinen kuvasovellus, josta löytyy kaikki yllä luetellut perussäätötyökalut sekä runsaasti filttereitä ja kehyksiä. Filttereiden säätöarvoja voi määrittää erikseen.

→ Fotor (iOS, Android, Windows Phone): Hyvät perussäätötyökalut sisältävä kuvasovellus, jossa myös mahdollisuus taustan sumennukseen Focus-työkalulla sekä pikselöintiin (jos haluaa helposti piilottaa kuvasta jotakin). Filttereitä on riittävästi ja niiden voimakkuutta kuvassa voi säätää erikseen.

→ Hipstamatic (iOS): Tämä kuvasovellus on enemmän kuin moni muu – se on myös laadukas kuvaussovellus. Jo käyttöliittymältään piristävän erilaisella sovelluksella voi ottaa kuvia erilaisilla linssi-filmi -yhdistelmillä tai muokata kuvia jälkikäteen. Hipstamaticilla voi tehdä paluun menneisyyteen – filmikamera-aikaan, jolloin etukäteen valittiin filmin tyyppi.

 

fotor_kuvasovellus_kannykkakuvaus
Tätä kuvaa on käsitelty Fotor-kuvasovelluksessa. Alkuperäinen kuva oli hyvin kontrastinen eli tummat kohdat olivat lähes mustia. Varjokohtia on avattu. Valotusta on lisätty ja kuvaan on lisätty lämminsävyinen valmis filtteri; lisäksi kuva on suoristettu. Kuva on otettu laajakulmalinssillä android-kännykkäkameralla, jolloin koko olohuone tulee mukaan kuvaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *