mobiili_skanneri

Kuvanlukija vai skannaus-app?

kategoriassa Kuvankäsittely | 0

Mikä ihmeen kuvanlukija?

Kuinka moni tietää laitteen nimeltä skanneri eli kuvanlukija? Kuinka moni on käyttänyt sellaista? Kuvanlukija voi olla myös yhdistettynä monitoimilaitteeseen, joka tulostaa, skannaa ja kopioi. Etuna tällaisella erillisellä kuvanlukijalaitteella on se, että sillä saa valokuvista myös suurennoksia eli skannaustarkkuudeksi valitaan enemmän kuin 300 ppi, joka tarvitaan valokuvan tulostamiseen sen alkuperäisessä koossa. Jos siis haluat kaksinkertaisen suurennoksen valokuva-aarteestasi, se on mahdollista, kun valitset skannaustarkkuudeksi 600 ppi. Ja toki, jos haluat laadukkaan digijäljennöksen kuvistasi, toistaiseksi kuitenkin paras vaihtoehto on tietokoneeseen kytketty skanneri tai valokuvausliikkeiden palvelut.

 

Skannaus-app – nykypäivää, nopea, kätevä, aina mukana

Minä rakastan iPadiäni. Ilkeän myöntää tämän. Kokeilen innokkaasti kaikkia eri appeja, joita voin käyttää kätevästi missä vain milloin vain – liian usein kotisohvalla. Olen testaillut eri skannausovelluksia eri tarkoituksissa. Parhaaksi ilmaiseksi on yllättäen noussut Microsoftin kehittämä Office Lens, joka on saatavana puhelimiin ja on osana myös Onenote-muistiinpanosovellusta. Tämän skannerin etuna on se, että se ei vääristä kuvaa vaan päin vastoin, skannaa sen alkuperäistä kuvaa kunnioittaen. Mobiililaitteella skannaus on tarkoitettu ennen muuta tiedostojen digitointiin, mutta kyllä se vaan toimii ihan mukavasti myös kuvien digitoinnissa. Office Lens on siis optimoitu ennen muuta puhelinkäyttöön, mutta se on ladattavissa myös Ipadiin ja testikäyttöni perusteella toimii ihan kelvollisesti myös tabletilla. Itse käytän sitä muun muassa lehtiartikkeleiden digitoimiseen. Paras ominaisuus on helppous ja nopeus: ei tarvitse viritellä asetuksia. Rajoitteena on Onedrive sidonnaisuus, jos Microsoftin pilvipalvelut eivät ole aktiivisessa käytössä. Tiedosto on tallennettava ensin pdf-muotoon Office Lens-app:iin tai jpg-muotoon Kuvat-app:iin, minkä jälkeen mahdollista jakaa mihin tahansa asennettuun SOME-sovellukseen.

 

Office Lens -app sovellusikoniMobiili-app:illä skannauksen vaiheet:
  1. Valitaan hyvä valaistus, mielellään luonnonvalossa, jossa ei synny ikäviä heijastumia kohteeseen.
  2. Tarkennetaan kohteeseen napauttamalla.
  3. Otetaan kuva napauttamalla näytöllä olevaa kuvauspainiketta.
  4. Rajataan ja suoristetaan kuva siirtämällä rajauskahvat oikeisiin kohtiin. Tämä on tärkeä vaihe, sillä muutoin kuvasta tulee vääristynyt.
  5. Tallennetaan kuva halutussa tiedostomuodossa: yleensä vaihtoehtoina pdf tai jpg.

 

Office Lens asennus iPadiin ja skannaus (pdf) – Lataa tiedosto klikkaamalla
  • Ylläolevasta linkistä avautuu pdf-tiedosto, jossa on ohjattu, miten Office Lens asennetaan iPadiin sekä miten Office Lens-app:illa skannataan.
  • Jos asennat ohjelman puhelimeen, sovellus löytyy puhelimesi sovelluskaupasta: Google Play, App Store, Windows Kauppa

 

Muita skannaus-appeja:
  1. Evernote Scannable: Kuvan kierto, rajaus/suoristus ja parantelu itse valittavissa. Tiedoston voi jakaa suoraan ilman välitallennuksia sähköpostilla tai muilla some-sovelluksilla. Soveltuu myös monisivuisten tiedostojen skannaukseen. Mahdollisuus yhdistää Evernoteen, jolloin tallennus joko kuviin tai Evernote-sovellukseen. Suomenkielinen. Tämä on paras valinta niille, jotka eivät käytä aktiivisesti Microsoftin pilvipalveluita.
  2. Scanner Pro (Readdle): tämä on laadukas ja hintansa arvoinen. Englanninkielinen ja sisältää enemmän toimintoja kuin Office Lens tai Scannable, minkä vuoksi on myös hiukan vaikeampi käyttää. Erikoisuutena mm. pdf-tiedoston suojaus salasanalla.