sommittelu-kannykkakuvaus-julkista

Otetaan kännykkäkuvaus haltuun sommittelun avulla

kategoriassa Valokuvaus | 0

Kännykkäkuvaus on tehnyt monesta amatöörikuvaajasta mestarin. Kännykät voittavat järjestelmäkamerat pienen kokonsa, kätevyytensä ja valokuvien helpon jaettavuuden avulla. Enkä tarkoita, etteivätkö järjestelmäkamerat olisi kuitenkin ylitse muiden muissa ominaisuuksissaan. Teknisesti onnistunut järjestelmäkameran kuva voi kuitenkin olla tunnelmaltaan mitään sanomaton. Tämä siksi, että hyvän järjestelmäkamerakuvan ottaminen vaatii ammattimaisuutta, aikaa, taitoa ja nopeutta. Kuvaustilanne voi mennä ohi, jos ei ole valmiina kameransa kanssa. Kun taas kännykäkameralla saa napattua kuvan juuri oikealla hetkellä, jolloin tilanteen tunnelma tulee kuvaan mukaan. Toisinaan on olennaista, että saadaan dokumentoitua hetki tai asia ilman sen kummempia taiteellisia kuvauskulmia.

Kännykkävalokuva voi onnistua, vaikka kuvaaja ei olisi perillä valokuvauksen tekniikasta ja sommittelusta. Sattumanvaraisten täysosumien sijaan sommittelun perusteiden hallinta tuo kännykkäkuviin lisää mielenkiintoa ja onnistumisen todennäköisyys kasvaa.

 

Näillä vinkeillä saat mielenkiintoa kännykkäkuvaukseen

  1. Kokeile uusia kuvauskulmia. Esineitä voi kuvata ylhäältäpäin. Lemmikkejä ja lapsia tulisi kuvata heidän tasoltaan eli usein tämä tarkoittaa kuvaajan siirtymistä seisoma-asentoa alemmaksi.
  2. Hyödynnä luonnonvalon tekemät valo/varjokuviot ja muista, että vasemmalta oikealle ylöspäin nousevat linjat luovat positiivisen vaikutelman ja alaspäin laskevat linjat luovat surullisen tai alakuloisen vaikutelman.
  3. Muista kolmanneksen sääntö. Kamerasovelluksisa on mahdollista saada näkyviin kolmanneksien ruudukko, joka auttaa kohteen sommittelussa. Mielenkiintoinen kohde tulisi sijoittaa viivojen leikkauskohtiin tai viivoille.
  4. Kuvan läpi johdattelevat linjat tuovat kuviin liikettä ja ohjaavat katseen suuntaa eteenpäin.
  5. Hyödynnä vastavalo, mutta vältä linssiheijastumien syntyä suojaamalla linssiä kämmenelläsi. Vastavalokuvissa valo tulee kuvaajan edestä päin tai viistosti 45 asteen kulmasta.
  6. Vaihda horisontin paikkaa ylä- tai alakolmannekseen. Symmetria on hyvä sommittelukeino, muttei välttämättä toimi aina luontokuvauksessa. Kohteesta riippuen voi tehdä hyvää siirtää horisontin paikka viimeistään kuvankäsittelyssä jälkikäteen. Jos esimerkiksi haluat kuvata neitseellistä lumihankea, jossa on yhdet jäniksen jäljet, voit korostaa hangen osuutta siirtämällä horisontin yläkolmannekseen. Jos kuvaukseen on riittävästi aikaa, voit kokeilla kumpaakin tapaa sijoitella horisonttia.
  7. Mene kohteiden lähelle. Mitä lähempää kuvaat, sitä enemmän tausta sumenee ja tarkennettu kohdet nousee esille. Kun ennestään pieninkokoista kohdetta kuvataan läheltä, se herää eloon ja ihmissilmän ulottuville tulee ennen näkemättömiä kohteita.
  8. Henkilökuvauksessa tarkenna silmiin ja vältä alaviistosta kuvaamista.

 

kuvaa-kohde-lahelta-kännykkäkuvaus
Läheltä kuvattu kohde. Esineet muodostavat ylöspäin nousevan linjan.

 

lemmikuvaus-luonnonvalo-kännykkäkuvaus
Lemmikkikuvauksessa mennään kohteen tasolle. Kuvassa hyödynnetty ikkunasta tulevaa luonnonvaloa.

 

johdattelevat-linjat-kännykkäkuvaus
Johdatteleva linja kuvassa.

 

Kuvataan läheltä kännykkäkameralla-kännykkäkuvaus
Kameran kanssa mahdollisimman lähelle, jotta vesipisarat tulevat mukaan kuvaan ja tausta saadaan sumeaksi (iPad Air2)

 

vastavaloon-lahelta-horisontti-ylakolmanneksessa
Vastavaloon kuvatessa eteen voi tulla varjoja. Salaman käyttö tällaisessa tilanteessa tasoittaa varjoja, jos niin halutaan. Kuvankäsittelyohjelmassa varjoja saa avattua jälkikäteen.

 

kehykset-kuvassa
Luonto luo upeita raameja. Tässä on kuitenkin hyödynnetty ikkunaraameja.

 

sininen-hetki-oikeaan-aikaan
Kylmä kävelyretki 20 asteen pakkasessa osui siniseen ja vaaleanpunaiseen hetkeen. Horisontti yläkolmanneksessa.

 

kolmanneksen-saanto-valokuvauksessa
Kolmanneksen sääntö toimii aina (iPad Air2).

 

Valoja ja varjoja kännykkäkuvaus
Valoja ja varjoja. Niitä kannattaa seurata ja etsiä kuviin (iPad Air2).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *